ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ  ΠΙΤΑΣ

Κάθε χρόνο λίγες  μέρες μετά την πρωτοχρονιά γίνεται η κοπή της  παραδοσιακής πρωτοχρονιάτικης πίτας, συμμετέχουν  τα μέλη του συλλόγου. τα χορευτικά τμήματα και οι κάτοικοι του χωρίου, δίνεται αναμνηστική πλακέτα στον τυχερό.


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο εορτασμός  της αποκριάς στον Λοφίσκο γίνεται κάθε χρόνο με τον  παραδοσιακό τρόπο με πολύ κέφι και γλέντι!! Η εκδηλώσεις  ξεκινούν  την Κυριακή της απόκριας με μασκέ πάρτι για τα παιδιά με την συμμετοχή κλόουν και στην συνέχεια μασκέ πάρτι για τους μεγάλους.

Την Καθαρά Δευτέρα γίνονται τα παραδοσιακά κούλουμα, στην πλατεία του χωρίου με φασολάδα, παραδοσιακούς μεζέδες, κρασί, τσίπουρο, μουσική.

Στην συνέχεια γίνεται διαγωνισμός πετάγματος του χαρταετού.

Όποιος χαρταετός πετάξει πιο ψηλά κερδίζει το αναμνηστικό κύπελλο.


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  25
ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Την ημέρα αυτή ο ποτιστικός σύλλογος συμμετέχει στην εθνική εορτή με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία του χωρίου.


ΠΑΣΧΑ

Την ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου  στην εκκλησία του χωρίου ο  σύλλογος δημιουργεί μια  εορταστική ατμόσφαιρα με άναμμα βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων .


ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Την ημέρα αυτή έχει επιλέξει  ο πολιτιστικός σύλλογος και διοργανώνει  φαγητό στην εξοχή σε διαφορετικές  τοποθεσίες του χωρίου,  κάθε χρόνο με μουσική και πολύ  γλέντι!


ΕΚΔΡΟΜΗ

Δύο φορές  τον χρόνο  διοργανώνουμε  εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος  για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. Τον Μάιο του 2009 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη)  με μεγάλη επιτυχία.


ΘΕΡΙΝΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το τελευταίο Σάββατο του  Ιουνίου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του συλλόγου, στην πλατιά του χωριού, με ζωντανή μουσική, φαγητό και  άφθονο ποτό.

Σε αυτήν την εκδήλωση γίνεται επίδειξη τον χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, με παραδοσιακούς  χορούς του τόπου μας, επίσης  συμμετέχουν  χορευτικά και άλλων συλλόγων  από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Η εκδήλωση συνεχίζεται με γλέντι και χορό για όλους  μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες .


ΕΟΤΡΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ

Την 1
η Αύγουστου  η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη των Αγίων  Επτά Παίδων Μακκαβαίων.

Την ημέρα αυτή γιορτάζει και το εκκλησάκι μας,  που βρίσκεται στην είσοδο του χωρίου στο δρόμο προς τον Σοχό.

Είναι ένα ιστορικό εκκλησάκι που χτίσθηκε από τους πρώτους πρόσφυγες  του χωριού το 1922 στην μνήμη των αγίων, το ίδιο εκκλησάκι υπήρχε και στο  Ιντζέκιουι της  Ανατολικής Θράκης από όπου ήρθαν ξεριζωμένοι , μαζί τους είχαν φέρει  την εικόνα των Αγίων Επτά Παίδων Μακκαβαίων. Η εικόνα βρίσκεται τώρα στο διπλανό χωριό (Κρύα νερά).   Μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου και σε συνεργασία με τον λαογραφικό σύλλογο Κρυονερίου το 2007 έγινε, μετά από πολλά χρόνια, η υποδοχή της εικόνας στο εκκλησάκι. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μια εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από την Ανατολική Θράκη, ομιλίες αναδρομής στην ιστορία των προσφύγων και των  Επτά Παίδων Μακκαβαίων.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν  ο Πολιτιστικός  και ο Λαογραφικός Σύλλογος Κρυονερίου , οι ενορίες Λοφίσκου και Κρυονερίου.

Οι γυναίκες τον δυο χωρίων προσφέρουν χειροποίητες  παραδοσιακές  πίτες και γλυκά.


14
η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Την 14
η Σεπτεβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη της Υψώσεως του Τιμίου Σταύρου.  Μαζί γιορτάζει και όλο το χωριό!! Την παραμονή μετά τον εσπερινό ο πολιτιστικός σύλλογος παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του.

Αποτελείται από φωτογραφίες  παλιές και καινούργιες  που δείχνουν την ιστορία και της αλλαγές μέσα στον χρόνο  του χωριού.


28
η ΟΚΤΟΒΡΙΟΥ

Την 28
η Οκτώβριου  ο πολιτιστικός σύλλογος  συμμετέχει στην εθνική εορτή με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων του χωριού. Μετά την παρέλαση των παιδιών του δημοτικού σχολείου γίνεται δεξίωση με γλυκίσματα.


ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

Προς το τέλος του χρόνου διοργανώνεται ο ετήσιος χορός του συλλόγου σε κέντρο διασκεδάσεως στην περιοχή Λαγκάδα. Ο χορός γίνεται για με σκοπό την συνάντηση  όλων των χωριανών που μένουν  εντός και εκτός χωριού .

Στον χορό παρουσιάζονται  και τα τμήματα τον χορευτικών του συλλόγου.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Της ημέρες τον Χριστουγέννων διοργανώνουμε πάρτι για τα παιδιά του χωριού με την συμμετοχή κλόουν και ο Αγ. Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλους.


ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έχει ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων που αφορούν την ιστορία του χωριού.

Μετά από πρωτοβουλία του πρόεδρου Τσενέλης Ιωάννη και της πρώην  δασκάλας του χορευτικού Λουλούδι  Κάκια έχει οριστεί  μια ομάδα 10 ατόμων που ασχολούνται  με την ερευνά και την συλλογή  στοιχείων για τα 100 χρόνια νεότερης ιστορίας του χωριού μας. Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί και να  γίνει ένα μοναδικό  βιβλίο.


ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια  διαμόρφωσης της εισόδου του χωρίου.

Μία φορά  τον χρόνο  κλαδεύουμε και μπολιάζουμε τα δέντρα.

Θέλουμε να τοποθετήσουμε   καινούρια δέντρα ώστε σε λίγα χρόνια να θαυμάζουν όλοι την είσοδο του χωριού μας.

 

Επιμέλεια,
Τσενέλης Ιωάννης

Τσαλαμούρας Αθανάσιος